Enric Bruguera ens explica què és un blog

L’aparició del fenomen bloguer no ha deixat indiferent a ningú. Tampoc al periodista Enric Bruguera, qui ens explica en un petit llibre quines són les característiques principals d’aquesta eina comunicativa virtual. I és que el llibre Los blogs el periodista ens parla, entre d’altres coses, de què és un blog, qui els fa, com es fan, com entrar en la blogosfera i què és la World Wide Web (WWW).

E. Bruguera descriu el blog com “(…) una pàgina web, personal o col•lectiva, editada i publicada a Internet amb eines electròniques d’ús simplificat i abast d’usuaris sense coneixements informàtics”, que s’estructura sobre “(…) l’actualització regular de continguts que adopten una ordenació cronològica”, que “ofereix opcions d’interactivitat” i que té els hipervincles com “el seu principal sistema de connexió amb altres iniciatives i usuaris de la xarxa” [Enric Bruguera, p. 9]. És a dir que estem davant d’una eina que serveix per publicar i divulgar informació a la xarxa, que és de creació fàcil i gratuïta, que fa ús de la interactivitat i que té uns recursos i una manera de  presentar les dades que la fan particular. Bruguera fa un repàs a aquests elements (títol i descriptor del blog, identificació de l’autor, blogroll, posts, i descriu una tipologia segons categories diverses (autoria, contingut, etc). Un apartat interessant és aquell en el qual explica l’origen dels blogs, però no per l’aparició de Blogger el 1999 i l’inici d’una escalada progressiva del seu ús al 2000, sinó més aviat per l’eclosió del seu ús amb el fenomen del periodisme ciutadà que va tenir lloc amb l’11-S (2001), l’11-M (2004) i el 7J (2005) i el qüestionament de les teories oficials pel que fa a la seva autoria.

Altres apartats interessants són el llistat d’allotjadors de blogs, on l’autor elabora una enumeració d’aquests, entre ells els catalans. També és molt interessant l’apartat en el qual explica com s’elabora un blog, quins passos seguir per fer-ho i com gestionar els seus con tinguts, recomanant les opcions més viables per començar i enumerant els passos inicials a seguir. Finalment, molt recomanable llegir l’apartat “Com entrar en la blogosfera”, on explica la importància d’entrar en dinàmiques comunicatives de relacions en l’univers bloguer (entre elles, l’ús dels hipervincles), i també l’apartat final, on explica les eines característiques de la World Wide Web (publicació wiki, tagging, digging, cercadors, xats, fòrums, etc).

Els blogs han propiciat l'aparició del periodisme ciutadà, excel·lent difusor d'informació al marge dels grans media

Els blogs han propiciat l’aparició del periodisme ciutadà, excel·lent difusor d’informació al marge dels grans media

El llibre mencionat,

– Bruguera, E., Los blogs. Ed. UOC, Barcelona (2007).

el podeu trobar aquí.

2 comentarios en “Enric Bruguera ens explica què és un blog

  1. Totalment d’acord amb el que dius. És més afegiria que els bloc tenen la capacitat de fer sentir la veu de l’altre, sense censures, aquella que fins fa ben poc estava callada, altres punts de vista diferents dels que ofereixen els mitjans de comunicació tradicionals. Salut!

  2. Com be destaques, considero que l’èxit dels blogs te molt a veure amb la seva facilitat d’us i amb la seva gratuïtat. Qualsevol persona pot ser propietària d’un blog on expressar les seves inquietuds o parlar dels seus temes preferits. Doncs vinga, a crear blogs!!!

Deja un comentario